YDS Ekstra Large (mı?)
Büyük düşünür Nil Karaibrahimgil'in de dediği gibi "Onun aşkı bana ekstra large(x3), daha benim boyum / kilom / yaşım kaç?". Evet kabul edelim YDS Ekstra large bir sınav. Ama şunu da kabul edelim: BİR ÇANAKKALE DE DEĞİL HANİ! Peki YDS barajı nasıl geçilir, yüksek notlara nasıl ulaşılır ve en önemlisi nereden başlanır.
Sondan başlayalım. Önce seviyenizi belirlemeniz gerekiyor. Bunun için iki yol var. Birincisi ve bizim önerdiğimiz, alacağınız sonucu kendinize ve başkalarına söyleyeceğinizden dolayı nabzınız hafif yükselse de, gerçek bir YDS başvurusu yapıp sınava girmek.(Başvuru yaptığınızı kimseye söylememek nabzınızı normale döndürebilir). İkincisi biraz sizin SAMİMİ olmanıza bağlı olarak işe yarayabilir. ÖSYM ana sayfasına girip en son yayınlanan sınavı indirin. (Hemen değil yazı bitsin öyle tıklayın). Mümkünse çıktısını alın. Gerçek sınav ortamı yaratın. Yani telefonunuz olmadan, sadece su ve kalemlerinizle başbaşa kalabileceğiniz bir ortam yaratın. Optiğim yok ki diyorsanız hazır optiğimizi kullanmak için tıklayın ve çıktısını alın. İşte samimiyetiniz burada başlıyor. Hem bu ortamı yaratıp hem de başından kalkmadan 180 dakika sınavı çözebiliyorsanız gerçek sınava yakın bir not alarak seviyenizi belirleyebilirsiniz.
Not: YDS'de puan hesaplamanızda yanlış doğruyu götürmez. Sadece doğru sayılarınızı 1.25 puan ile çarparak puanınızı hesaplayabilirsiniz. Örneğin 40 doğrunuz ve 40 yanlışınız varsa 40x1,25=50 puan alırsınız. Bu nedenle hiçbir soruyu boş bırakmayın ve sallayın.
Artık YDS'ye Hazırlanmaya Başlayabilirsiniz
Sınava girerek ya da kendinizi samimi(gerçekçi) bir sınava tabi tutarak seviyenizi belirlediniz. Çıkan sonuçlara göre nereden başlayacağınıza gelelim. Sonuçlarınıza göre yapmanız gerekenler ile bunları nasıl ve ne kadar sürede gerçekleştireceğinizi anlatmaya başlayalım:
Puanınız 0-45 Arasındaysa
Dil bilgisi ve kelime bakımından önemli eksiklikleriniz var demektir. Ne var ki bunda? Zaten, az çok siz de sonucun böyle olabileceğini içten içe tahmin ediyordunuz. Önemli olan sonucunuz değil, bu sonucun size ne söylediği değil midir? Evet diyorsanız bu sonucun size ne söylediğine yine samimiyetle kulak verin lütfen.
Öncelikle bu işi kendi başınıza yapabilir misiniz sorusu aklınızı kurcalayacaktır. Önerimiz iyi bir uzmandan destek almanız. Çünkü dil bilgisi ve kelime milletçe yıllarca öğrendiğimiz ama bir türlü bizlerde yerleşmeyen temel unsurlar. İşinin uzmanı bir YDS EĞİTMENİ -İngilizce öğretmeni değil-, size her şeyi değil çalışmanız gerekenleri sistemli bir şekilde kademeli olarak sunacak ve bunun takibini yapacaktır. Bütün bu süreci dil bilgisi, kelime öğrenimi ve çeviri eğitimiyle başlatarak okuduklarınızı tüm kelimeleri bilmeden bile nasıl anlayabileceğinizi size öğretecektir. Sonrasında YDS soru tipleri üzerinden ilerleyerek, öğrendiğiniz kelime, dil bilgisi ve çeviri bilgilerinizi sınav sorularını çözerken nasıl kullanabileceğinizi gösterecektir.
Yukarıda bahsettiğimiz temel eğitim süresi yaklaşık olarak 4-5 aylık bir eğitime karşılık gelir ve sonucunda 50 üzerinde bir YDS puanına ulaşabilirsiniz. Kritik soru şu: 50 puanın ne kadar üzerine ulaşabilirim? Yanıt: Çalışmaya ayıracağınız zaman, çalışma sırasındaki samimiyetiniz ile YDS EĞİTMENİNİZİN azmi ve size sunduğu kaynakların kalitesi ile bu kaynakların sınav sorularına yakınlık derecesi bunu belirleyecektir. Ancak gerçekçi olmak gerekirse 4-5 aylık bir sürede 0-30 puandan çıkılabilecek zirve not 60 ancak olabilir.
Puanınız 45-70 Arasındaysa
Dil bilgisi ve kelime bakımından temel altyapınızı oluşturmuşsunuz demektir. Bu noktada sadece orta üstü seviyedeki dil bilgisi yapıları ve kelime dağarcığınızı geliştirmenize ihtiyaç duyacaksınız. Bunun için yine aklınıza gelecek ilk soru: Kendim mi hazırlanayım yoksa bir yardım mı almalıyım? Yine önerimiz iyi bir uzmandan destek almanız olacak.
Temel altyapınız oluşsa bile, üzerine inşa etmeniz gereken dil bilgisi, kelime dağarcığı ve okuduğunu anlama becerileri konusunda iyi bir YDS EĞİTMENİ sizi gerekli çalışmalara yönlendirerek daha hızlı ve etkili ilerlemenizi sağlayacaktır. Bu sayede YDS için gerekli olmayan kelime, dil bilgisi ve diğer becerilerle vakit kaybetmek zorunda kalmayacaksınız. Ayrıca YDS EĞİTMENİNİZ size sınavda çıkabilecek türden konu alanlarını sağlayacak ve bu sayede hem bilgi hem de konu ağı bakımından daha verimli ve etkili çalışabileceksiniz.
Peki kendiniz hazırlanmaya karar verdiyseniz, neler yapmalı ve nereden başlamalısınız? Öncelikle ister YDS'ye girmiş olun isterseniz sınavı kendiniz çözün mutlaka analiz edin.Bu analizlerin sonucunda hangi bölümlerden ne kadar doğru ve yanlış yaptığınızı belirleyin. Bölümlere göre doğrularınızı ve yanlışlarınızı ileride yapacağınız denemelerle kıyaslamak için mutlaka saklayın. Sıra geldi eksiklerinize göre oluşturacağınız planlama ve kaynakları belirlemeye.
İyi bir plan elbette ki başlangıç seviyenize ve hedefinize göre şekillenecektir. Eğer planınız notunuzu en az 1,5 katı kadar arttırmaksa, kabaca 4-5 aylık sürede günde 3 saatin altına düşmemelisiniz. Kendinize göre planınızı bu rakamlardan yola çıkarak hazırlayabilirsiniz. Ayrıca başladığınız günden itibaren çalışmalarınızın hızına ve iş yoğunluğunuza göre çalışma sürenizi arttırabilir veya düşürebilirsiniz.
Gelelim asıl soruya. Ne çalışacağım? Hangi kaynaklardan yararlanmalıyım? Bunun için iyi bir araştırma yapmanız gerekiyor çünkü doğru kaynak YDS çalışmaları için önemli konudur. En yakınınızdan başlayın. Yakın çevrenizde bu sınavı geçenler ne yaptı, hani kaynaklarla çalıştı ve başarıya nasıl ulaştı. Burada çok dağılmadan çeşitliliğe kendinizi boğmadan ilerlemenin doğru olduğuna inanıyorum bir YDS EĞİTMENİ olarak. Başlangıçta alacağınız kaynaklarla YDS'de çıkmış soruları karşılaştırabilirsiniz. Soru tipi ve metin benzerliği olan kaynaklar her zaman ilk tercihiniz olsun. Ayrıca anlatımın türkçe olmasına ve sınav sorularına benzer örneklerin yanında çıkmış sorularla pekiştirilmiş olmasına dikkat edin. İzleyeceğiniz kaynaklara ek olarak tabi ki çıkmış YDS sorularını edinin ister ÖSYM sitesinden indirin isterseniz çözümlü açıklamaları olan bir kitap alın.
Gördüğünüz gibi ikinci yol biraz meşakkatli olsa da yapılamaz değil. Ancak güvenebileceğiniz bir eğitmenle çalıştığınızda size hem kaynak hem de çalışma düzeneği bakımından gerekenleri sağlayacağı için size sadece gerekeni yapmak kalacaktır: ÇALIŞMAK!
Puanınız 70+ Üstüyse
Siz zaten harikasınız. Şu ana kadar bu sınavla ilgili pek çok şeyi deneyimleyerek öğrendiniz. Sadece sınavda takıldığınız belli bölümler var ya da bir türlü kendinizi disipline edip çalışma masanızın başına oturamıyorsunuz. Yahut çalışmaya başladıktan birkaç gün sonra pes ediyorsunuz. Yine burada o muhteşem soruyla karşı karşıyasınız: Kendim mi çalışayım yoksa bir YDS eğitmeninden yardım mı almalıyım? Yanıt: Size bağlı olarak her ikisi de olabilir.
Bir eğitmen ile çalışmaya başlayacaksınız bunun birebir olmasını öneririz. Çünkü bu çalışmada vakit kaybına tahammülünüz olmayacak. Bu çalışmaya başladığınızda eğitmeniniz, önce puanınıza göre nelere ihtiyacınız olduğunu belirleyerek gereken kaynakları size sunup planlayacaktır. Süreç içerisinde çalışmalarınızı değerlendirip en doğru şekilde sizi yönlendirecektir. Gereken sınavları yaparak, hem ilerleme kaydettiğiniz noktaları hem de geliştirmeniz gereken yönleri sizinle paylaşacaktır. Bu sayede size yine sadece çalışmak kalacaktır.
Eğer sınava kendiniz hazırlanmak istiyorsanız, bu yolda daha önce başarıyla yürümüş ve süreci başarıyla tamamlamış kişilerle iletişime geçip onlardan yardım almanızı öneririz. Blog yazıları, sosyal medya ve YouTube size bu konuda danışma alanı sunacaktır. Burada yine en önemli unsur doğru kaynakları belirlemeniz olacaktır. Bu kaynakların gerçek sınav deneyimi yaşatabilecek türden olmasına özen göstermelisiniz. Unutmayın "her kaynak size konu anlatır, ancak sadece çok azı sınavı..."
Doğru kaynakları belirledikten sonra 4-5 aylık bir süre içerisinde günde üçer saat ortalama bir çalışmayla 90+ bir puan alabilirsiniz. Çalışmalarınız sırasında yapmanız gereken en önemli şey şu: her yanlış sorunuzun peşine düşün ve paragraf soruları da dahil yanlışlarınızı yazılı çevirin. Süre içerisinde her bir hafta bittiğinde o hafta neler yaptığınızı değerlendirerek bir sonraki haftayı planlayın. Yine unutmayın: Kendinizi değerlendirmek başarıya giderken en çok ihtiyacınız olan çalışma olacak. Bu değerlendirme işlemlerine her hafta en az bir saatinizi ayırın. Değdiğini göreceksiniz.
SONUÇ
Büyük bir sınava hazırlandığınızı biliyorsunuz. Bu sınav öncesinde işe nereden başladığınızı bilmeniz yani seviyenizi belirlemeniz, doğru bir başlangıç yapıp bu süreci en iyi şekilde tamamlamanız açısından çok önemli. Bununla birlikte süreci tek başınıza mı yoksa bir uzmanın yardımıyla mı devam ettireceğinize de karar vermelisiniz.
Başlamak bitirmenin yarısı derler. Gerçekten de bir yerlerden başlamak ve süreci devam ettirmek size keyif verecektir. Ancak yolun/sürecin diğer yarısını başarıyla bitirmek için en gerekli çalışma, kendinizi sürekli değerlendirmek olacaktır. Bu değerlendirmeleri yaparak performansınızı hafta hafta arttırıp ilerlediğinizi gözlemledikçe, YDS gibi aşılması zor görünen bir sınavda bile hedeflediğiniz notu alabileceğinize yavaş yavaş inanmak size büyük keyif verecektir.
Umarız bu yazımız, sürecin başından sonuna kadar size ışık tutacak ve hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olarak YDS gibi zor bir sınavda başarı hissini yaşatacaktır. İyi çalışmalar dileriz.
Yazınız gerçekten çok motive e