YÖKDİL ağabeyi YDS'ye göre daha kolay bir sınav ve bu nedenle YÖKDİL hazırlık için YDS hazırlık kadar yüksek bir tempoya ihtiyaç olmayabilir. Ancak yine de disiplinli bir çalışma süreci sizi bekliyor. Özellikle de YÖKDİL'e hazırlanıp yüksek bir puan almak istiyorsanız ve hiç altyapınız yoksa, bu disiplini doğru çalışma yöntemleri ve kaynaklarla da birleştirmelisiniz. Her ne kadar YÖKDİL YDS'den daha kolay bir sınav olsa da sınavın ÖSYM tarafından hazırlandığını unutmamak gerekiyor.
Dil Bilgisi ve Kelime Altyapısı Oluşturmak
Birçok kişi "genel İngilizce eğitimi almam gerekir mi, yoksa sıfırdan YÖKDİL'e hazırlık mümkün mü?" sorusunu soruyor. Hemen cevap verelim: Evet mümkün. Hatta genel İngilizce eğitimi almak çoğu zaman vakit kaybettirip gereksiz ayrıntılarla sizi yorabilir. Bunun yerine temelden dil bilgisi eğitimi almanız, ama bu eğitimi sınavda en çok sorulan konulara odaklanarak çeviri eğitimiyle birleştirmeniz gerekiyor. Yani tüm dil bilgisi konularına değil, zamanlar(tenses,modals, participlesvb), bağlaçlar ve edatlar gibi sınavda en çok soru çıkan dil bilgisi konularına işlevsel(çeviri odaklı) çalışmanız gerekiyor.
Dil bilgisi eğitimi ile eş zamanlı olarak kelime altyapınızı oluşturmalısınız. Zaten dil bilgisi sorularının yazılı çevirileri sırasında kelime altyapınız oluşmaya başlayacaktır. Bununla birlikte temel seviyeden küçük parçaları yazılı çevirerek hem kelime bilginizi geliştirebilir hem de okuduğunu anlama konusunda gelişebilirsiniz. Burada aklınıza "kelime listeleriyle kelime ezberlemeli miyim?" sorusu gelebilir. Hemen yanıtlayalım: Asla asla asla. Listeler halinde ezberlediğiniz kelimeler bağlamdan ayrı çalışıldığı için kalıcı öğrenilemezler. Bu yüzden herhangi bir metinde karşınıza çıktığında, metni anlamayı bırakıp uzaklara dalarak kelimeyi hatırlamaya çalışırken kendinizi bulabilirsiniz. Genelde anlamını hatırlayamayacağınız için de bu durum motivasyonunuzu bozarak çalışmalarınızın kesintiye uğramasına neden olabilir. Bu nedenle kelime nasıl çalışacağınızı öğrenmek için ilgili yazımıza bir göz atmanızı öneririz.
Soru Tipleri Üzerinde Çalışmaya Başlamak
Dil bilgisi ve kelime konusunda çeviri üzerinden çalışmalarınızı belli bir düzeye getirdiniz. Artık YÖKDİL hazırlık için sınavda çıkan soru tiplerine başlayabilirsiniz. Bu sorular için tavsiyemiz çıkmış yökdil sorularını edinmeniz. Küçük ve sabırlı bir araştırmayla bu sorulara ulaşabilirsiniz. Eğer ulaşamazsanız çıkmış ÜDS soruları da çalışmak için ideal olacaktır. Çıkmış sorularla çalışmanızı önermemizin iki nedeni var. Birincisi ÖSYM'nin soru tiplerine alışkanlık kazanmanız gerekiyor. Bu alışkanlığı kazanmanız sınavda işinize çok yarayacak. Çünkü yıllar içerisinde sınav isimleri değişse de sınav soru formatları ve zorluk dereceleri büyük ölçüde aynı kaldı. İkinci neden özgün kaynaklar malesef işi fazla abartıp sınavla ilgisi olmayan soru formatlarına yer verebiliyor. Bu yüzden çıkmış sorularla başlarsanız özgün kaynakları seçerken de, çıkmış sorulara benzer olanları ayırt edebilirsiniz.
Sabır Disiplin ve Motivasyon Artışı
Baştan söyleyelim elbette ki zorlanacaksınız. Ancak süreç içerisinde göstereceğiniz sabır zamanla disipline dönüşecek. Bir şeylerin oluşmaya başladığını gördükçe de motivasyonunuz artacak. Bu sayede belli bir seviyede yökdil puanına erişebilirsiniz. Eğer gözünüz yükseklerdeyse diğer blog yazılarımızı okuyarak farklı seviyelere göre nasıl çalışacağınızı öğrenebilirsiniz. Hatta Yökdil'den epey farklı olsa da Yds için yüksek hedefler koymanız mümkün. İyi çalışmalar.
Küçük bir yorum da olsa lütfen değerli görüşlerinizi bizimle paylaşın. Bu küçük bir teşekkür de olabilir.
Yökdil mi Yds mi derken ani bi