Ömür Törpüsü Covid19 ve Çıkış Yolu
Biliyoruz şu sözcükleri duymak bile içinizi sıkıyor: virüs, pandemi, salgın ve COVID19. Hatta (sözde) uzmanlara göre Covid 19-S / Covid19-Pro Max versiyonları da gelebilir. Güzel kariyer hedefleri olan biri olarak sizi bu bunalımlı tablodan kurtaracak olan ne? Öncelikle içinde bulunduğumuz durumdan tüm dünyayı kurtaracağına inandığınız br buluşunuz varsa, bu işlerle aklınızı meşgul etmeye devam edin. Eğer böyle bir yanıtınız/çözümünüz yoksa, susun ve kendinizi bu pandemi bittiğinde eğitim/kariyer anlamında nerede görmek istediğinizle ilgilenmeye başlayın. Hemen.
Mevcut durumda eğitiminizi istediğiniz düzeye çıkarmaya yardımcı olabilecek tek yol -en azından belli bir süre daha- online eğitim olacak gibi görünüyor. İşte bu nedenle iyi bir YDS -YÖKDİL online canlı ders eğitimi nasıl olmalıdır sorusunu yanıtlamaya çalışacağız. Ayrıca yazımızın online canlı ders eğitimi gerçekleştiren pek çok eğitimci arkadaşımza da fikir oluşturma konusunda yardımcı olacağına inanıyoruz.
Yds Yökdil Online Kurs Canlı Ders Eğitimi Nasıl Olmalıdır?
Eğitim ister uzaktan ister sınıf içi olsun, hedeflenen başarıya ulaşabilmesi için öncelikle öğrenenleri-yani öğrenciyi- sürecin içerisine dahil edebilmelidir. Yani öğrenci canlı dersin öncesinde, sonrasında ve canlı ders sırasında eğitimin bir parçası ve sürecin her adımında aktif katılımcı olmalıdır. Aksi taktirde bir 'abinin/ablanın' dakikalarca kuru kuruya bir şeyler anlattığı ve belki de karşıdakilerin derslere bile katılmadığı, katılsa da kendisine bir yararı olmadığını farkettiğinden umursamadığı bir 'eğitim' ortamı kaçınılmaz olacaktır.
Peki öğrenciyi sürece aktif katılımcı olarak dahil edebilecek bir canlı ders eğitim programı nasıl planlanmalı ve oluşturulmalıdır.
İdeal Öğrenci Sayısı
Online canlı derslerde, bir öğretmenin sınıf içi eğitimlerde ilgilenebileceği kadar öğrenci olmalıdır. Öğrenci sayısı dersin içeriğine, öğretme yöntemlerine ve öğrenci profiline göre değişse de yönetilebilecek bir sayı olmalıdır.Diğer bir deyişle öğretmen ders sırasında bu öğrencilerin bir kısmıyla sözel iletişim kurabilmeli ve bu yaklaşımını bir kaç derse yayarak iki üç hafta içerisinde her öğrencisiyle temas kurabilmelidir. Unutmayalım ki eğitim, öncelikle öğrenciyle iletişim kurabilmektir.
Çok kalabalık online sınıflarda eğitimden ziyade bilgi aktarımından bahsedilebilir. Bu da öğrencilerin yalnızlaşmalarına ve 2-3 dersten sonra süreçten kopmalarına neden olacaktır. İşte bu nedenle öncelikli konu ideal sayıda öğrenciyle eğitim sürecine başlamak ve bu süreçte öğrenenlere kendilerinin de sürecin bir parçası oldukları hissettirilmelidir.
Disiplin, Takip, Geri Bildirim
Öğrencinin sınıf içinde var olduğunu hissetmesinin öneminden bahsettik. Online canlı ders bitiminde bir sonraki derse kadar öğrenci çalışmalarının takibi bir diğer önemli konudur. Bu takip sadece ödevlerin yapıldığı veya yapılmadığı şeklindeki dönütlerle olabilir. Daha yüksek verim hedefleniyorsa, öğrencinin kazandığı bilgi ve becerlierle ilgili öğrenciye doğru geri bildirimler verilmelidir. Sınıf ortalamasının gerisinde kalan öğrenciler pekiştirme çalışmalarına yönlendirilirken, ortalamanın üzerindeki öğrenciler ekstra çalışmalarla daha yüksek gelişim hedefleri için desteklenmelidir.
Özellikle YDS -YÖKDİL sınavları için hazırlanan bir öğrencinin süreç içerisindeki gelişiminin izlenmesi ve bu konuda gerekli yönlendirmelerin yapılması gerekir. Ders ödevlerinin dışında deneme sınavlarıyla belli periyotlar halinde yapılacak deneme sınavlarıyla eksikler belirlenmeli ve gereken çalışmalar verilmelidir. Bu da sadece bilginin aktarıldığı, 300-400 ve hatta daha yüksek sayıda öğrencinin olduğu online canlı ders eğitimleriyle imkansızdır. Çünkü ders sırasında öğrencinin soru çözümündeki hatalarını mentörün gözlemlemesi ve bu konuda ona yönelik önerilerde bulunabilmesi gerekir. Bu da ancak en başta vurguladığımız ideal öğrenci sayısıyla mümkün olabilir.
Umarız Sinan Verboz Akademi çatısı altında 2015 yılından beri gerçekleştirdiğimiz uygulamalardan ortaya çıkan yukarıdaki eğitim önerilerimiz, ÖSYM sınavlarına -yds, yökdil, kpss, ales, yks vb- hazırlanan öğrenciler ve bu alanda öğrencilerini hazırlayan eğitmenler için yol gösterici olmuştur. Eğer aklınıza gelen görüş ve önerileriniz varsa yorum kısmında bunları duymak isteriz. Keyifli öğrenmeler dileriz.