YDS- YÖKDİL -YDT sınavlarında ortalama olarak her 4 sorudan 1 tanesi paragraf sorularından oluşur. Bu soru tipini nasıl çalışacağınızı öğrenmek sınav netlerinize önemli katkılar sağlayacaktır. Paragraf sorularının çözümünde uygulanacak stratejiler zaman içerisine yayılarak öğrenilmeli ve bol antrenman yaparak pekiştirilmelidir. Bu yazımızda da seviyenize göre paragraf çalışmalarına nereden başlamanız gerektiği ile ilgili bilgilere yer vereceğiz.
Her seviyenin kendine özgü çalışma yöntemleri ve kaynaklarından bahsetmeden önce önce genel hatlarıyla paragraf sorularının nasıl okunacağı ve soruların nasıl çözüleceğiyle ilgili bilgiler vereceğiz.
Paragraf Soruları Okuma Yöntemleri
Seviyeniz ne olursa olsun paragraf okumak için iki temel stratejide kendinizi geliştirmelisiniz. Bunlardan birincisi parçanın genelini anlama stratejisidir. Birazdan bahsedeceğimiz seviyenize uygun bir parçayı elinize aldığınızda, bilmediğiniz kelimelere takılmadan yazar ne anlatmak istiyor sorusunu yanıtlamaya çalışın. Bu aşamada hedef her şeyi anlamak değil, parçayı yazanın asıl anlatmak istediğini yakalamaktır.
Bir sonraki beceri ise soruları okuduktan sonra, parçada sorulara yanıt olabilecek bölümleri tarama stratejisidir. Bu stratejide amaç soru kökünün sizi yönlendirdiği veya doğru olduğunu düşündüğünüz seçenek için parçada doğru bölümü yakalayabilmenizdir. Geneli anlamak için yaptığınız ilk okuma sırasında da, parçada değişimlerin ve farklılaşmaların olduğu bölümleri işaretlemeniz tarama stratejisini uygulamanızda işinizi kolaylaştıracaktır.
Paragraf Soruları Çözüm Yöntemleri
Doğru olduğuna inandığınız herhangi bir seçenek için mutlaka sağlama yöntemini kullanmalısınız. Diğer bir deyişle işaretleyeceğiniz seçeneğin parçadaki karşılığını mutlaka bulmalısınız. Bu sayede hem ÖSYM'nin soru hazırlarken ne türden eşleştirmeleri önemsediğini öğrenecek hem de soru çözümümde kendinizi geliştirecek yöntemler kazanacaksınız.
Sağlama yöntemiyle birlikte parça sorularında yanlış seçenekleri elerken kullanabileceğiniz belli başlı yöntemlerden YDS MASTER kitabımızda detaylı olarak bahsettik. Bu yöntemleri ve ÖSYM'nin klasik yanlış seçenek tiplerini incelemenizi öneririz.
Artık seviyenize göre nasıl bir çalışma yöntemi izleyeceğiniz ve hangi kaynaklardan yararlanabileceğinize yönelik stratejik anlatımlarımıza geçebiliriz. Aşağıdaki seviyelerden bir gruba ait olsanız bile diğer aşamalarda da ne yapmanız gerektiğini dikkatlice okumanızı öneririz.
Puanınız 0-30 Arasındaysa
Öncelikle temel altyapınızı oluşturmak için dil bilgisi ve kelime eğitimi almalısınız. Bu eğitim belli bir seviyeye ulaştığında-örneğin bağlaç ve edat konuları bittiğinde- artık paragraf sorularının çözümüne başlayabilirsiniz.
Kaynak olarak ÖSYM'nin sitesinde yer alan yabancı dil alanı öğrencilerinin girdiği eski üniversite giriş sınavı yabancı dil sınavı içerisindeki basit düzeydeki paragraf sorularıyla başlamanızı öneririz. Bununla birlikte YÖKDİL sınavının Anadolu Üniversitesi tarafından hazırlanan paragraf sorularıyla da başlayabilirsiniz.
Yukarıda paragraf okuma ve çözüm stratejilerini kullanarak parçaları çözdükten sonra yazılı çeviri yapmanızı öneririz. Bu çevirilerle birlikte parçada yaptığınız yanlışları daha iyi anlamanız mümkün olacak. Ayrıca bilmediğiniz kelimeleri llisteler halinde yazmak yerine kelime öğrenme yöntemleri yazımızda bahsettiğimiz İngilizce sözlüklerden örnek cümle yazma ve çevirme yöntemleriylw çalışabilirsiniz.
Puanınız 30-60 Arasındaysa
İlgili puan aralığındaysanız yine belli başlı dil bilgisi konuları eşliğinde orta düzeyde kelime çalışmalarınj sürdürmenizi öneririz. Bu çalışmalar paragraf okumalarınız sırasında sizi besleyerek okuma hızınızı ve yukarıda bahsetmiş olduğumuz stratejileri uygulama becerinizi arttıracaktır.
Kaybak olarak ÖSYM'nin sitesinde yer alan çıkmış ÜDS-KPDS sınavlarından başlayarak ilerledikçe YDS sınavında yer alan parçaları çözmenizi öneririz. Çözümleri bitirdkten sonra parçaları isterseniz tamamen çevirebilir(vaktiniz bol ise) isterseniz yanlış sorularınızı ve parçada geçtiği yerleri çevirip anlamaya çalışabilirsiniz. Bu sayede ÖSYM hocalarının soru mantığını daha fazla kavrayacaksınız. Özellikle parça-doğru seçenek arasındaki eşleştirmeleri yaparak, kendinize ait soru çözme stratejilerinizi geliştireceksiniz.
Puanınız 60-80 Arasındaysa
Herhangi bir dil bilgisi veya kelime çalışmasına gerek duymadan YDS çıkmış paragraf sorularıyla işe başlayabilirsiniz. Parçaları yukarıda bahsettiğimiz okuma ve çözüm yöntemleriyle bitirdikten sonra çeviriye gerek duyduğunuzda çevirerek ya da doğrudan soru parçadaki yerini eşleştirerek anlamaya çalışmalısınız. Ayrıca parçada geçen önemli dil bilgisi yapıları(bağlaç/tense/preposition vb) inceleyip önemli kelimelerle ilgili İngilizce sözlük çalışmalarınızı yapmanızı öneririz.
Umarız paragraf sorularının çözümünde yararlı olacak bu yöntemleri sabırla ve yoğun bir tempo içerisinde uygulayarak yabancı dil sınavlarındaki başarınızı arttırabilir ve yüksek puanlara ulaşabilirsiniz.
Hafize
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim, iyi çalışmalar:)