Sıfırdan YDS-YÖKDİL Hazırlık Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır?


Hayalini kurduğunuz akademik kariyer ya da farklı bir alanda size yardımcı olacak dil puanını almak için gerek maddi imkanlar gerekse doğru kursu bulamadınızı düşündüğünüz için bunalmış hissediyor olabilirsiniz. Ancak siz bu kadar güzel hedefler peşindeyken bunalıma girmenize izin verecek değiliz.

Peki nereden başlayacaksınız. Kendinizi ve seviyenizi bilmekten. Eğer hala okumadıysanız bu yazıya devam etmeden önce "Sıfırdan YDS'ye Nasıl Çalışılır?"  isimli blog yazımızı okuyarak seviyenizi belirleyebilir ve eğer temel seviyedeyseniz sonrasında kaldığınız yerden bu yazıya devam edebilirsiniz. 
 

YDS- YÖKDİL için temel seviyede olduğunuzu belirlediniz ve kendiniz bu yolda yürümeye karar verdiniz.  Artık YDS-YÖKDİL sınav yolculuğunda seviyenize göre çalışma programınızı nasıl oluşturabileceğinizi anlatmaya başlayabiliriz. 
 

Seviyeniz 0-30 Puan Aralığındaysa

Haftanın 6 günü en az 3-4 saatlik yoğun bir mesai ile çalışmaya hazır mısınız? Hatta 7. gün de tüm bu süreci değerlendirip tekrardan planlamaya? Yanıtınız evet ise şimdi ihtiyaçlarınıza göre bu planın içini dolduralım. 
 

Dil Bilgisi
Öncelikle İngilizce dil bilgisi konularını değil, size sınavı anlatan bir kaynak bulmalısınız. Bunu biraz açalım. İlk olarak sınavda yer alan konulara daha çok ağırlık veren bir dil bilgisi kitabı edinmelisiniz. Bununla birlikte anlatımların sınavda çıkmış sorular veya benzerleriyle örneklenmiş olmasına mutlaka dikkat etmelisiniz. Yani alacağınız bu kitap hem kapsam geçerliği olarak sınav için en gerekli olan konulara yoğunlaşmalı, hem de anlatılanları sınav benzeri sorularla pekiştirerek size en başından soru çözdürmeye başlayabilmeli. Diğer bir deyişle "to be" fiiliyle başlayıp "Mike goes to school, mrs brown lives here" örnekleriyle başlayıp size konu anlatan ama sınavdan hiç bahsetmeyen kitap ve kaynaklardan uzak durmanızı öneriyoruz. Zaten siz de sıkılmadınız mı elin İngilizi'nin yaptıklarının çetelesini tutmayı? Son bir öneri daha, alacağınız kitabı derin araştırmalarla belirlerken çıkmış sorulara bakabilirsiniz.

Nihayet başucu kitabınıza karar verdiniz ve dil bilgisi konularını video anlatımlarla pekiştirmek istiyorsunuz. Bu konuda da önerilerimiz yukarıdakilerle doğru orantılı olacaktır. İzleyeceğiniz videolar tense,bağlaç, preposition gibi sınavda en çok çıkan konulara gerektiği kadar odaklanarak soru çözümüne yönelik çalışmalar içermelidir. Yani "en başından alıyoruz yıkama yağlama yapıyoruz" türünden olmamalıdır. Olayın gerçek "to be or not to be"si budur.   

 

Kelime

Temel seviye kelime eğitimi için doğru kaynak, en az dil bilgisi kaynağı kadar önemlidir. Size sınav kelimelerini öğretecek - ezberletmeyecek- bir kaynağa ihtiyacınız olacak. Kelimeleri kalıcı olarak öğrenebilmeniz için, size çeviri eğitimi veren ve bağlamdan öğrenme yöntemlerini uygulatabilen bir kaynağınız olmalı. Bağlamdan öğrenmeye başladığınızda kelimeleri ezberleyip unutmanın verdiği kısır döngüyü kırarak öğrenmeniz kalıcı hale gelecek ve öğrenme motivasyonunuz her geçen gün artacaktır. 
 

Doğru kaynağı bulduktan sonra, kelime eğitiminiz için her gün mümkünse ara vermeden en az 1-2 saat ayırmanız gerekiyor. Çünkü bu öğrenme süreci kelime öğrenmeyi öğrenme sürecidir. Bununla birlikte bilmediğiniz bir kelimeyle karşılaştığınızda strese kapılmadan bağlamdan kelimeyi tahmin etme becerilerinizi geliştirme sürecidir. Bu öğrenme asla günde şu kadar kelime ezberledim şu kadar kelime biriktirdim türünden bir sonuç değildir. Bu nedenle öğrenme süreci yeteri kadar odaklanılarak ve mümkünse kesintiye uğramadan sürdürülmelidir. 
 

Son olarak kelime öğreniminde bağlamdan öğrenmenizi destekleyecek bir diğer önemli kaynak da İngilizce-İngilizce sözlükler olacaktır. Longman Online Dictionary bu anlamda önerdiğimiz en nitelikli sözlüklerden biridir. Sınav örneklerine benzer örnekleri çevirerek,  bilmediğiniz  kelimeleri öğrenebilirsiniz. 

Odaklanmanız Gereken Soru Tipleri,Çalışmalar ve Doğru Kaynaklar

Dil bilgisi ve kelime üzerine yaklaşık 2-3 aylık bir çalışma sürecini bir arada yürütüp temel altyapınızı oluşturdunuz. Artık kazanmış olduğunuz bilgi ve yetkinlikleri ÖSYM'nin dil sınavlarında yer alan beceri testlerinde uygulamaya hazırsınız.
 

Elbette ki öğrendiğiniz dil bilgisi ve kelime yapılarını beceri testlerinde uygularken zaman zaman eksiklikleriniz ortaya çıkacak. Çünkü bilginin beceriye dönüşmesi zaman alacak. Ama sabırla aşağıda vereceğimiz soru tiplerine odaklanıp yanlışlarınızı anlamak için bol bol çevir yaparsanız bu süreçten istediğiniz zaferle çıkacaksınız. 
 

Cloze test

Her biri 5 adet dil bilgisi ve kelime yapılarından oluşan ve 2 adet sorulan toplam 10 sorunun yer aldığı orta seviyede okuma parçalarıdır. Bu soru tiplerinden her gün en az 2 tane çözüp yanlışlarınızı yazılı çevirmelisiniz. 

Cümle tamamlama

Yarım bırakılan bir cümleyi genellikle bağlaçsal anlam ilişkisi kurarak bir başka cümleye bağlama becerisinin ölçüldüğü soru tipidir. Bu sorulardan her gün en az 10 tane çözerek ilerlemeli ve yanlışlarınızı yazılı çevirip ara ara geri dönerek incelemelisiniz. Mümkünse çevrilmiş halini bulup kendi çevirilerinizi karşılaştırmalısınız. 
 

Çeviri soruları

Günlük en az 30 soru çözerek hem doğru çeviri yöntemlerini öğrenmeli hem de sürekli kendinizi geliştirerek bu soru tipinde çözüm hızınızı arttırmalısınız. Bu soru tipiyle ilgili yanlış incelemesi yapmak hatalarınızın farkına varmanıza yardımcı olarak sizi çok geliştirecektir. 

Doğru kaynaklar

Temel seviyeden başlayan biri olarak gireceğiniz ilk sınavda, yukarıda bahsettiğimiz kelime, dil bilgisi, cloze test, cümle tamamlama ve çevir soruları sizin asıl odak noktanız olması gerekir. Bu soru tiplerinden ilk ikisi için kaynaklarınızın ne olması gerektiğini kendi bölüm başlıkları altında anlatmıştık. Şimdi tamamının yer aldığı öncelikli kaynakları anlatacağız.

Kolaydan-zora doğru sırasıyla daha Yökdil-Yksdil-Yds çıkmış soruları çözerek işe başlamanız en doğrusu olacaktır. Çünkü sınav sorularını tanıyarak daha sonrasında alacağınız kaynakları daha doğru seçebilir ve gireceğiniz sınavla örtüşen türden sorular çözerek işinizi kolaylaştırabilirsiniz. (Yökdil-Yksdil-Yds sınav içerikleriyle ilgli yazımıza buradan ulaşabilirsiniz)

Çıkmış sorularla kendinizi yeterince(2-3 hafta) yoğurduktan sonra artık kitapçılara yol alabilir ve gerçek sınav mantığıyla hazırlanmış sorularla hazırlandığından emin olduğunuz kaynaklara karar verebilirsiniz. 
 

Sonuç

Temel seviyeden başlayan ve kendini programlama konusunda sorun yaşayanlara yönelik bu yazımızda gerek doğru kaybak kullanımına gerekse program oluştururken dikkate alacağınız noktalara değinmeye çalıştık. Bu anlamda okuduklarınızı basitten karmaşığa ve adım adım planlayarak uygulamal sizin elinizde. 
 

Yazımızı okuduktan sonra ilk adım olarak çok geniş kapsamlı düşünüp kendinizi daha en başından demotive etmek yerine basit bir planlamayla en kolay gördüğünüz çalışmayla işe koyulmanızı öneririz. Yazımızın ilk bölümünde de belirttiğimiz gibi haftada bir gün yaptığınız planı gözden geçirerek yoğunluğunu azaltıp arttırmak zaten sizin elinizde.
 

Elbetteki başlamak bitirmenin yarısıdır ama diğer yarısında göstereceğiniz çaba ve zor anlarda sergileceyeğiniz azim ve kararlılık bir o kadar önemlidir. Aklınıza takılan sorular olursa size yardım etmeye hazırız. Aşağıdaki yorum bölümünden (takma) adınızla sorularınızı bize gönderebilirsiniz.

 

Azim ve kararlılık dolu iyi bir çalışma süreci geçirmenizi dileriz. Kolay gelsin

 

Küçük bir yorum da olsa lütfen değerli görüşlerinizi bizimle paylaşın. Bu küçük bir teşekkür de olabilir. 
Sema

Hocam iyi günler, Okuduğum İngilizce metinlerdeki bilmediğim kelimeler için Longman Dictionary nin Apps uygulamasını kullanarak yoğun bir şekilde kelime öğrenmeye çalışıyorum. Kelime defteri tutuyorum. Kelimenin sözlükteki anlamını yazıp cümle oluşturuyorum. Thesaurus, Collocations, Kelimeyi tüm boyutlarıyla (sıfat, zarf, fill hali ) öğreneyim derken bir bakıyorum saatler geçmiş. Bu da moralimi çok bozuyor açıkçası. Çıkmış YÖKDİL soruları ile 70-75 bandında dolaşıyorum. Hedefim en az 90. Bana öneride bulunabilirseniz çok sevinirim. İyi çalışmalar. Saygılarımla

Sema

Hocam iyi günler, Okuduğum İngilizce metinlerde ki bilmediğim kelimeler için Longman dictionary nin Apps uygulamasını kullanarak yoğun bir şekilde kelime öğrenmeye çalışıyorum. Kelime defteri tutuyorum. Kelimenin sözlükteki anlamını yazıp cümle oluşturuyorum. Thesaurus, Collocations, Kelimenin tüm boyutlarıyla (sıfat, zarf, fill hali )derken Çıkmış YÖKDİL soruları ile 70-75 bandında dolaşıyorum. Hedefim en az 90.

sinan verboz

Güzel çalışmalar yapıyorsun. Bana ulaşabilirsin sitede wapp iletişim numaramız üzerinden. Coachedu sistemimiz ile hedefine ulaştırabiliriz seni

Eylül

Hocam merhaba ben Ağustos ayında yökdile girdim 25 aldım şimdi tekrar hazırlanıyorum her gün reader at work 1 ve bye bye reading adlı kitaplardan parça okuyup bilmediğim kelimeleri bir deftere yazıyorum bir gün çeviri bir gün gramer konu anlatımı şeklinde gidiyorum fakat bir gün içinde çalışmam sadece 2 saati buluyor sizce bu yetersiz bir çalışma mı ne yapmalıyım kafam oldukça karışık bana yardımcı olursanız çok sevinirim

sinan verboz

Merhaba kelime ezberi doğrı bir çalışma şekli değil. Kelime ile ilgili makalemizi okuyup uygulamanı tavsiye ederim

dilşah

Merhabalar ben okullar açılınca 9. Sınıf olacağım ve bu süreçte İngilizce öğrenmek istiyorum fakat bu dil ile alakalı hiçbir fikrim yok yani nasıl çalışabileceğimi bilmiyorum bu yüzden fazla gerilim yaşıyorum???? biri önüme birşeyler katıp buna çalış derse elimden geleni yapar o işi kazanırım fakat sorun bende neye çalışacağımı bilmiyorum gramer felan diyorlar ama gerçekten şu anda sıfırdayım lütfen bana yardımcı olursanız sevinirim??bu arada dil bölümünü okumak istiyorum Sevgilerimle????

sinan verboz

Merhaba Dilşah dile yönelik ilgin çok yüksek. web sitemizdeki wapp butonundan bana direk ulaşabilirsin doğru bir planlamayla ve çalışmayla istediklerine ulaşabilirsin:)

Seyhan

Hocam merhaba.Yökdil için hazırlık kursları normal ingilizce kurslarında ayrı mı oluyor.Her yerde var mi?

sinan verboz

Merhaba. Evet normal ingilizce kurslarının hedefleri çok farklıdır her ne kadar yds/yökdil altyapısı oluşturuyoruz iddiasında olsalar da konuşma yazma ve dinleme gibi yökdil yds de ölçülmeyen becerileri öğretmeye de çalışırlar. Bu nedenle temelden başlayacaksan bile temel sevşye sınav kursu alman yararlı olur. Eğitimlerimizi www.sinanverboz.com adresinden inceleyebilirsin

HABİBE

bilgilendirmeniz için teşekkür ederim nasıl bir yol izlemem gerektiğini bilmeden çıktığım bu süreçte bu yazı çok faydalı oldu :)

aslı

Öncelikle güzel bilgilendirmeniz için teşekkür ederim hocam. Ben sıfırdan başlayacağım , hiç kaynağım yok ve bahsettiğiniz doğru kaynaklardan almak istiyorum . Kaynak önerebiliyor musunuz? Şimdiden teşekkür ederim iyi çalışmalar

sinan verboz

Merhaba Aslı. Öncelikle Sıfır olman genel İngilizce kurslarından başlaman anlamına gelmiyor. Yds yökdil temelinden başlaman gerektiğini belirtmek isterim. Temelden başlıyorsan 2021 Nisan ayında başlayacak kurslarımıza katılmanı öneririm. Doğru bir altyapı oluşturur ve ilk aşamada 55 civarı puana ulaşırsın. Sonrasında çalışma sistemini öğrenince ister kendin çalışır istersen üst seviye grubumuza devam edebilirsin. Kendin çalışmak istersen www.sinanverboz.com adresinden mentörsöz eğitimlerden kayıt dersler paketi ile kitap +deneme paketini incelemeni öneririm. Aklına takılan sorular için wapp linkimizden doğrudan benimle iletişime geçebiliyorsun.

Esra

:) :)

oğuz

Gerçekten çok teşekkür ederim. Güzel rehberlik ettiniz. Emeğinize, kaleminize sağlık.

sinan verboz

Yararlı olmasına sevindim. Bilgilenmek istediğiniz diğer konuları yorum kısmına yazabilirsiniz.

Fatih

Bunları uygulamak isterim. 3 aydan beri hergün gramer ve 40 ar kelime ezberi yapıyorum. Her hafta sonu ise hafta boyunca ezberlediklerimi tekrar ediyorum. Ama malesef bugüne kadar gerçek anlamda test çözmedim. Dediğiniz gibi soruyu görünce ben ona, o bana bakıyor. Testleri nasıl çözeceğim bilemiyorum

sinan verboz

Merhaba. Soru çözmeyi havuza kıyıdan da olsa girip kenarlara tutunarak yüzmeye başlamaya benzetiyorum. Bu nedenle kıyıdan kıyıdan başlamak bazen açılmayı denemek gerekiyor. Elbette ki doğru sayımız çok az çıkacak başlarda, yani boğulma (bunalma) tehlikesi yaşayacağız. Ama belli bir süre sonra soru çözmenin ve tek başımıza keyifle yüzmenin tadına varacağız. Kolaylıklar dilerim

**

Stresin içimden çıktı resmen :) teşekkürler

sinan verboz

Tekrar stres dolmadan hemen çalışmaya başlaman dileğiyle :)

Merry

Teşekkür ederim bilgilendirdiğiniz için.

sinan verboz

Rica ederim iyi çalışmalar dilerim :)

aylin

teşekkürler :)

Sinan Verboz banner

Sinan Verboz Akademi'den satın aldığınız her kitap ve video paketin ücretinin bir kısmı Eğitimde Fırsat eşitliği için Darüşşafaka Cemiyetine bağış / Üniversite öğrencilerine burs olarak iletilmektedir.

Yapılan bağışları görmek için tıklayınız

Sinan Verboz banner