At Yalanı Sevsinler İnananı
Bir sınav düşünün 2013 YDS gibi. Sınava giren 289076 kişiden 218039'ü, yani % 75,4'ü, diğer bir deyişle 4 kişiden 3'ü 0-49 arası not alsın. Ve siz bu sınava giren insanlara bu işi küçük taktiklerle püf noktalarıyla kısa yollar ve ipuçlarıyla sınavı geçebileceklerini söyleyin. Büyük bir bölümünün İngilizce altyapısı da yokken üstelik. En hafif tabiriyle at yalanı sevsinler inananı. Aklınızı başınıza alın ve eğer çelik gibi bir sabrınız varsa gerçekleri kabul ederek sağlam bir çalışmaya kendinizi hazırlayın.
Hocam YDS - YÖKDİL Nereden Başlamalıyım?
Öncelikle seviyenizi belirleyin ve seviyenize göre çalışmaya başlayın. Seviyenizi nasıl belirleyeceğiniz ve sonrasında puan aralığınıza(seviyenize) göre nasıl bir çalışma sürdüreceğinizle ilgili aklınız net değilse, hemen Sıfırdan YDS'ye Nasıl Çalışılır? isimli blog yazımızı okuyun. Kendinizi bilmek ilk adım, nasıl çalışacağınızı öğrenmekse sonraki asıl adım. Yazımızda farklı seviyelere göre stratejik bir çalışmanın nasıl olması gerektiğine değindik. Ayrıca yine seviyenize göre bu çalışmaları bir eğitmenle mi yoksa tek başınıza mı sürdürmeniz gerektiğinden de bahsettik.
Hocam YDS - YÖKDİL Nelere Çalışmalıyım?
Yine yaptığınız denemede veya halihazırda sahip olduğunuz seviyenize bağlı olarak, çalışmalarınızın içeriği değişebilir. Ancak seviyeniz ne olursa olsun, çalışmalarınız kelime, dil bilgisi ve okuduğunu anlma becerilerinizi geliştirme üzerine olacaktır. Kelime anlamında en doğru ve nitelikli çalışma yöntemi olan bağlamdan kelime öğrenimi için YDS - YÖKDİL Kelime Nasıl Çalışılır / Çalışılmaz? isimli blog yazımızı mutlaka okuyun. Kelime çalışmalarında listelerce kelime ezberlemek zorunda kalmadan, en başından doğru yöntemlerle YDS ve YÖKDİL sınavlarına kelime bakımından en iyi şekilde hazırlanın.
İyi bir dil bilgisi altyapısına nasıl sahip olacağınızı ve bunun da ötesinde öğrendiğiniz kuralları pratikte nasıl uygulayacağınızı anlattığımız YDS - YÖKDİL Dil Bilgisi Nasıl Halledilir? yazımıza göz atın. Bu sayede dil bilgisi öğreniminin taktik, püf noktası ve kısayol gibi sınavda işe yaramayan yöntemlerle öğrenilmemesi gerektiğini anlayarak soru çözdüren bir anlatımın nasıl olması gerektiğini farkedeceksiniz. Bu öğrenme yöntemleriyle de motivasyonunuzu her gün arttırarak sınavlara hazırlanabileceksiniz.
Son olarak okuduğunu anlama sorularıyla ilgili neler yapabileceğinizi anlattığımız YDS- YÖKDİL -YDT Paragraf Soruları Nasıl Çözülür / Çalışılır? blog yazımızı dikkatlice okuyun. Paragraf gibi sorularda bile taktikten tuktikten bahsedilmesi 2005 ten beri tüm sınavlara giren bir eğitmen olarak gerçekten bana tuhaf geliyor. Soru çözümünde parçayı anlıyor ve soruları çözerken parçadaki yerlerini bulabiliyor ve en önemlisi çevirebiliyorsanız çözümü bulabilirsiniz. Aksi taktirde taktiklerin ne olduğunu hatırlamakla vaktinizi harcayarak, malesef sınavınızı ziyan edersiniz.
Sonuç
YDS ve artık ÖSYM tarafından yapıldığından beri giderek zorlaşan YÖKDİL gibi sınavlarda, biri size taktik, tuktik, püf noktası, kısayol gibi "köylü kurnazı" yöntemlerden bahsediyorsa uzak durun. Bu sadece cin olmadan cin (adam bile demiyorum) çarpmaya benzer. Yapılacak olanları ve daha fazlasını hem bu yazımızda hem de diğer blog yazılarımızda anlattık. Disiplinli bir çalışmayla YDS YÖKDİL gibi sınavlardan geçmek elbette mümkün. Ancak bu sınavları geçmek isteyenler iyi bir İngilizce altyapısını oluşturmalı ve bu altyapıyı soru çözerek uygulamada da geliştirmelidir. Hepinize iyi çalışmalar dilerim.
Bir dost...
Küçük bir yorum da olsa lütfen değerli görüşlerinizi bizimle paylaşın. Bu küçük bir teşekkür de olabilir.