YDS Nedir?
YDS sınavının açılımı Yabancı Dil Sınavıdır. ÖSYM tarafından yılın belli dönemlerinde (İlkbahar - Sonbahar ve bazen Kış) düzenlenen adayların okuduğunu anlama, dil bilgisi ve kelime bilgi ve becerilerini ölçen Türkiye'nin en kapsamlı geçerliği olan sınavıdır. Bu sınavda dinleme, konuşma ve yazma gibi beceriler yerine ağırlıklı olarak okuma becerileri test edilmektedir. Adaylara 180 dakika verilir ve toplamda 80 soruyu yanıtlamaları istenir. Yanlışların doğruyu götürmediği bu sınavda sadece doğru yanıtlar dikkate alınarak her bir doğru yanıt 1,25 puanla çarpılarak adayların sınav puanları belirlenir.
YÖKDİL Nedir?
Yökdil açılımı Yüksek Öğretim Kurumlas Sınavıdır. Yine ÖSYM tarafından belli dönemlerde (İlkbahar - Sonbahar) yapılan ve adayların okuduğunu anlama dil bilgisi ve kelime bilsine yönelik bilgi ve becerilerini ölçen bir sınavdır. YDS kadar kapsamlı geçerliği yoktur. YÖKDİL sadece adından da anlaşılacağı üzere, yüksek öğretim kurumlarında lisansüstü eğitim, doçentlik başvuruları vb alanlarda kullanılabilen geçerliği dar bir sınavdır. Adaylara 180 dakika verilir ve toplamda 80 soruyu yanıtlamaları istenir. Yanlışların doğruyu götürmediği bu sınavda sadece doğru yanıtlar dikkate alınarak her bir doğru yanıt 1,25 puanla çarpılarak adayların sınav puanları belirlenir.
YDS YÖKDİL Arasındaki Farklar Nelerdir?
Öncelikle YDS'nin en geniş kapsamı ve geçerliği olduğunu hatırlatalım. Yani YDS YÖKDİL'i kapsamaktadır ve akademik camiada da kullanılabilir. Ancak YÖKDİL geçerlik bakımından YDS'nin geçerli olduğu alanlarda kullanılamaz. Örneğin YDS sınavından aldığınız puanı, KPSS atamalarında, kamu kurum ve kuruluşlara başvurularda, bankalara iş başvurularında ve askeri/emniyet personeli olarak yurtdışı görevlerde kullanabilirken, YÖKDİL puanınızı bu alanlarda kullanamazsınız.
Kullanım alanlarından başka iki sınav arasında soru içeriği ve zorluk derecesi bakımından da önemli farklılıklar bulunmaktadır. YDS soru çeşitliliği bakımından daha geniş bir yapıya sahiptir. YDS YÖKDİL sınavında sorulan tüm soru tiplerine sahiptir. Bu sorularla birlikte Diyalog Tamamlama ve İngilizce Yakın Anlamı Bulma soru tipleri de YDS'de yer alırken bu iki soru tipi YÖKDİL sınavında yer almamaktadır. Bu iki soru tipinin yerine YÖKDİL sınavında çeviri soruları 12 adettir. YDS sınavında çeviri soru sayısı sadece 6 adettir. Ayrıca YDS'de toplam 20 adet paragraftan okuduğunu anlama sorusuna yer verilirken, YÖKDİL'de bu sayı 15 adettir.
Soru türü ve sayıları bakımından farklı olmakla birlikte bu iki sınav arasında zorluk derecesi bakımından büyük farklılıklar bulunmaktadır. Her ne kadar aralarındaki zorluk derecesi gün geçtikçe birbirine yaklaştırılsa da, YDS zorluk bakımından YÖKDİL'e kıyas götürmez bir üstünlük kurmaktadır. Özellikle bir önceki bölümde bahsettiğimiz YDS Paragraf Soruları hem kullanılan metinlerin zorluk derecesi hem soruların zorluk derecesiyle birlikte çeldiricilerin güçlüğü bakımından YÖKDİl paragraf sorularından çok daha zordur.
Son olarak YDS tüm alanlardan(Sosyal Bilimler - Fen Bilimleri - Sağlık Bilimleri) sorulara yer verirken, YÖKDİL sınavına girecekler Sosyal Bilimler - Fen Bilimleri - Sağlık Bilimleri arasından bir tercih yaparak kendi branş alanlarına göre sınava girebilirler. Ayrıca bu alanlardan hangisine girerseniz girin YÖK kararına göre bu puanı istediğiniz alanda kullanabilirsiniz. Yani siz sınava Fen Bilimlerinden girseniz bile, Sosyal Bilimler alanında yapacağınız lisansüstü başvurunuzda bunu kullanabilirsiniz. Bununla ilgili bir uyarı da yapalım: YÖK üniversiteleri bu gibi konularda özerk karar alma konusunda özgür bırakmıştır. Bu yüzden lisansüstü eğitim başvuru yapacağınız üniversitenin ilgili enstitüsüne bunu danışmanızda yarar var.
aslı- tuğra
Çok teşekkürler ama korktum şuan yds den mecburen giricem ama inş yaparım
Çıkmış soru ve çevirilerini yapın mutlaka. Ve piyasada çıkmış sorulara benzer kaynaklar bulun